سرویس ایران جوان آنلاین: سال ۱۳۵۴ بود که جزیره آشوراده جزو نخستین مناطق زیست کره جهان معرفی و ثبت شد. بعد از آن و در کنوانسیون جهانی رامسر نیز در زمره تالابهای مهم دنیا قرار گرفت. این جزیره زیبا که به عنوان تنها جزیره ایرانی دریای خزر معرفی شده است در تمام طول سال میزبان انواع پرندگان بوده و دارای پوشش گیاهی خاصی که حیواناتی، چون شغال، گراز، روباه و خرگوش را در دل خود جای داده است. با این حال اواخر سال ۹۶ بود که مجوز رسمی طرح گردشگری آشوراده پس از سالها انتظار صادر شد. طرحی که اگر ملاحظات زیستمحیطی در آن رعایت شود میتواند اشتغال و درآمدزایی زیادی به همراه داشته و از تخریب آن جلوگیری کند. اما انگار نه از تعهدات خبری است و نه اقداماتی برای شکوفایی این جزیره!
نزدیک به ۱۵ سال است که طرحها و موضوعات خاصی برای جزیره زیبای خزر عنوان میشود و هر بار به دلایلی با مهر «بایگانی شود» شکست میخورد. سال ۹۲ بود که تصمیماتی برای آشوراده گرفته شد و طبق ابلاغیهای قرار شد سازمان میراثفرهنگی از طریق یک مشاور زیست محیطی و با همکاری استانداری گلستان و البته سازمان محیطزیست طرحی برای اجرای گردشگری در آشوراده تهیه کند. شش ماه پس از این جلسه کتابچهای از سوی سازمان میراثفرهنگی به سازمان محیط زیست ارائه شد، اما محیط زیست اعلام کرد که کتابچه تهیه شده از سوی میراثفرهنگی به هیچوجه با موازین مدنظر این سازمان سازگار نیست. یک سال بعد یعنی در سال ۹۳ وقتی رئیسجمهور به گلستان سفر کرده بود طرح گردشگری آشوراده به تصویب هیئت دولت رسید. همان موقع آقای روحانی گفت: «در گذشته هم این بحث مطرح بوده، اما سازمان محیطزیست اشکالاتی درباره آن مطرح کرده بود که در جلساتی که برای این منظور برگزار کردیم، این اشکالات برطرف شد. حتی موضوع تبدیل آشوراده به مرکز گردشگری و اینچهبرون به منطقه آزاد را در جلسه سهجانبه با روسای جمهور قزاقستان و ترکمنستان مطرح کردم تا آنان نیز بتوانند از فرصت حضور در توسعه این مناطق بهرهمند شوند.»
تعهدات کاغذی برای جزیره واقعی
چیزی که مخالفان طرح را بر آشفته میکرد این بود که آنها معتقدند بسیاری از مسائل و تعهدات روی کاغذ باقی میماند و در عمل نه تنها پیشرفتی در حفظ محیطزیست جزیره مشاهد نخواهد شد بلکه تخریبهایی نیز به وجود میآید. اما در میان تمام این نظرات سازمان محیط زیست مجوز اجرای طرح گردشگری در آشوراده را صادر کرد و اواخر سال ۹۶ این مجوز رسماً به استان گلستان ابلاغ شد. بعد از رسیدن ابلاغیه به گلستان، استاندار اعلام کرد: «طرحی که در این جزیره اجرا میشود کاملاً طبیعتگردی است که با همکاری و هماهنگی سازمان محیطزیست استارت میخورد.» مدیرکل محیطزیست استان گلستان هم در خصوص اجرای طرح طبیعتگردی در آشوراده، گفت: «طرح طبیعتگردی در آشوراده از نظر زیست محیطی مشکل ایجاد نمیکند و همه مفاد ۴۶ بندی مجوز دایر بر نظارت زیستمحیطی تا از هر گونه آلودگی محیطزیست آنجا جلوگیری کند.» امیر عبدوس درباره هدف مهم طرح طبیعتگردی در آشوراده، تصریح کرد: «یکی از عللی که طرح طبیعتگردی آشوراده به سازمان محیطزیست رسیده اجرای طرح پرندهنگری است که باید پرندهنگری ترویج شود. علاقهمندان و دوستداران تماشای پرندگان با توجه به امکاناتی که در اختیارشان قرار میگیرد میتوانند از این موقعیت استفاده کنند.» تمام صحبتها حکایت از این دارد که طرح طبیعتگردی آشوراده بر مبنای طبیعت و اکوتوریسم است و همه موارد اکوتوریسم رعایت میشود. همچنین هر زیرساخت و فضایی که در آشوراده ایجاد شود، گردشگری آن نیز توسعه مییابد به طوریکه اگر این شرایط فراهم شود مردم برای سفرهخانه سنتی و رستوران سنتی به آنجا خواهند آمد. همچنین گردشگران برای گردشگری دریایی و زیبایی پرندهنگری میتوانند مقصد سفر خود را آشوراده قرار دهند. به هرحال آنچه از تمام طرحها انتظار میرود این است که به رونق گردشگری، اشتغال و درآمدزایی منتهی شوند و حالا هم همه منتظرند تا با اجرای طرح طبیعتگردی آشوراده، علاوه بر اهداف بالا در زمینههای گردشگری دریایی نیز این منطقه به رشد و توسعه مورد نظر برسد.